Fusk och förtroende – om mediers forskningsrapportering och förtroendet för forskning

Skapad:

2014-10-16

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 141016

Ny rapport från Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet

För en majoritet av Sveriges befolkning är massmedia den viktigaste källan för information om forskning. När allmänhetens förtroende för forskning och forskare under ett par år kring 2010 dalade beslutade Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet att undersöka om medierapporteringens inriktning kunde vara en orsak till det sjunkande förtroendet.

Nu släpps rapporten Fusk och förtroende – om mediers forskningsrapportering och förtroendet för forskning, där tre frågor analyserats:

  • Minskar allmänhetens förtroende för forskning och vetenskap till följd av medierapporter om forskningsfusk?
  • Finns det ett samband mellan inriktningen på den generella rapporteringen om forskning och vetenskap (positiva/negativa nyheter) och allmänhetens förtroende?
  • Är det i första hand medierapporteringens inriktning som påverkar allmänhetens förtroende för forskning, eller är andra faktorer viktigare?

I rapporten undersöks även hur de största svenska nyhetsmedierna rapporterar om forskning. Genomgången av artiklar och inslag i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, GT, Kvällsposten, Metro och SVT Rapports huvudsändning kl. 19.30 visar bland annat att grävande journalistik eller specialgranskningar om forskning inte alls förekommit under den undersökta perioden september månad 2002–2013. Medicin är det forskningsområde som får i särklass störst uppmärksamhet medan utbildningsvetenskap och humaniora får minst utrymme i medias rapportering.

Allmänhetens förtroende för forskning och forskare är en viktig fråga i dagens kunskapsintensiva samhälle. Attityderna till forskning påverkar förutsättningarna för att forskningsbaserad kunskap ska nå ut till och efterfrågas av den breda allmänheten. Attityderna har också betydelse för möjligheterna till statliga forskningssatsningar och förutsättningarna för dialog och samverkan mellan forskare och samhället i stort.

Rapporten är en del av projektet Vetenskapen i Samhället, ViS, där Vetenskap & Allmänhet tillsammans med SOM-institutet vid Göteborgs universitet sedan 2002 studerar allmänhetens inställning till forskare och vetenskap. Rapporten har skrivits av fil.dr Ulrika Andersson, undersökningsledare vid SOM-institutet. Studien har genomförts med stöd av Riksbankens Jubileumsfond.

För mer information och nedladdning av den fullständiga rapporten, klicka här eller kontakta:

Maria Lindholm, chefsutredare Vetenskap & Allmänhet, 0708-67 66 77, [email protected] eller
Ulrika Andersson, undersökningsledare SOM-institutet, 0708-39 19 60, [email protected]

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. Institutet drivs gemensamt av Statsvetenskapliga institutionen och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). SOM-institutet genomför sedan 1986 årligen återkommande nationella och regionala frågeundersökningar till stora slumpmässiga urval av den svenska befolkningen. Institutets mål är att kombinera närheten till forskningsfronten med en stark närvaro i svensk samhällsdebatt. Se även www.som.gu.se

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *