GÄSTKRÖNIKA: Tankar om demokratins vikt i dessa tider

Skapad:

2025-04-30

Senast uppdaterad:

2025-05-07

Jag, Ali Tabrizi, verksamhetsledare för Frihamnsdagarna menar att demokratin är under press. Risken för negativ polarisering ökar, tilliten minskar och rädslan för att uttrycka sin åsikt är påtaglig.

Ali Tabrizi Foto: Tommy Winterskiöld

Närmare fyra av tio svenskar tvekar att delta i samhällsdebatten av rädsla för negativa konsekvenser. Samtidigt känner sex av tio inte till någon naturlig mötesplats där människor från olika delar av samhället – medborgare, företag, politiker och civilsamhälle – kan mötas och föra samtal om vår gemensamma framtid. I en tid då vi mer än någonsin behöver förstå varandra, saknas de arenor som gör det möjligt.

Parallellt pågår en global autokratisering där demokratins grundläggande principer ifrågasätts och hotas. Runt om i världen ser vi hur fria val urholkas, yttrandefriheten inskränks och institutioner som ska skydda demokratin försvagas. Detta är ingen abstrakt utveckling långt bort – den påverkar oss här och nu. Demokratins tillbakagång sker gradvis genom att ifrågasätta dess fundament och normalisera auktoritära praktiker. Vi ser det i minskad tillit till medier, i ökande desinformation och i en politisk kultur där kompromiss ersätts av konfrontation.

72 % av världens befolkning lever nu i autokratier – högsta siffran sedan 1978

Torsdag 13 mars publicerades en intervju från Sveriges Radio med föreståndaren för V-Dem Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap och föreståndare, som säger att det så det är viktigt att föra samtal i sak och inte göra angrepp på person. Detta i ljuset av att en “tredje våg” av autokratisering, alltså bort från demokrati, sveper över världen och pågår nu i 45 länder. Och 72 % av världens befolkning lever nu i autokratier – högsta siffran sedan 1978. Det visar årets Demokratirapport, sammanställd av V-Dem-institutet i Göteborg. Demokratins nedmontering går via desinformation – polarisering – demonisering av meningsmotståndare.

Vi vet att förändring sker när vi möts, lyssnar och arbetar tillsammans för gemensamma lösningar

Men det finns hopp. Frihamnsdagarna har vuxit fram som en plattform där människor med olika bakgrund, perspektiv och drivkrafter samlas för att diskutera och agera tillsammans. Vi vet att förändring sker när vi möts, lyssnar och arbetar tillsammans för gemensamma lösningar. Det är därför vi återigen öppnar dörrarna till en plats där demokratin får utrymme att stärkas, där idéer prövas och där vi visar att samtalets kraft kan förena.

Frihamnsdagarna har publicerat sin egen Förändringsrapport för 2025 som tar tempen på Sveriges demokrati. Rapporten målar upp en bild av polarisering och bristande framtidstro men samtidigt ett starkt samhällsengagemang och en vilja att påverka.

Ur Förändringsrapporten 2025, Frihamnsdagarnas årliga undersökning om svenskarnas syn på demokrati och samhällsförändring.

I ett världsläge mer oroligt än på länge ställs frågan om demokrati på sin spets. Men svenskarna är eniga: I princip alla (95 %) tycker att demokrati är viktigt. Samtidigt pekar mycket på att samhällsklimatet just nu präglas starkt av polarisering. Fyra av tio (39 %) svenskar är rädda för att uttrycka sina åsikter om samhället och drygt fem av tio (55 %) tror inte att personer som röstar olika kan förstå varandras perspektiv. Det visar Förändringsrapporten 2025 där Novus, på uppdrag av Frihamnsdagarna, för andra året i rad undersökt svenska folkets syn på samhällsutveckling, demokrati och påverkan.

Frihamnsdagarna är ett träningsläger för demokrati

Den 28–30 augusti 2025 är det dags igen. Vi bjuder in offentlig sektor, akademi, näringsliv och civilsamhälle att ta sitt ansvar och bidra till en starkare demokrati. Kom och delta, arrangera samtal, lyft era frågor och lyssna på andras perspektiv.

Demokratin är inte självklar – den måste vårdas och försvaras. Frihamnsdagarna är en del av lösningen, men vi behöver bli fler. Tillsammans kan vi skapa den förändring vi vill se.

Jag ser det som ett träningsläger för demokrati.

/Ali Tabrizi, verksamhetsledare för Frihamnsdagarna

Ali Tabrizi är en av initiativtagarna till den demokratiska arenan Frihamnsdagarna. Han har över 30 års erfarenhet av affärsutveckling och föreningsliv, både lokalt i Göteborg och nationellt. Ali är även verksamhetsledare för organisationen Digidem som arbetar med demokratiska medborgarprocesser.


2025 går Vetenskap & Allmänhet in som partner till Frihamnsdagarna och har en scen under fredagen den 29 augusti. Om ni har en idé och vill synas på Sveriges nya arena för fria samtal i Göteborg, kontakta oss för mer information och samarbete eller boka en scentid direkt på Vetenskap & Allmänhets scen under Frihamnsdagarna redan idag!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *