Forskarmöten över hela landet – alla är bjudna till årets vetenskapsfest

Pressmeddelande 240924

Skapad:

2024-09-24

Senast uppdaterad:

2024-09-24

Tusentals möten mellan forskare, elever och allmänhet på drygt 200 platser – just nu pågår Sveriges mest spridda vetenskapsfestival för fullt. Under årets ForskarFredag-vecka står forskarlån och spännande aktiviteter på menyn.

Foto: Gabrielle Beans Picón, ForskarFredag i Umeå

ForskarFredag vill visa att vetenskap kan vara både kittlande och vardagsnära och hur forskning går till. Vägen dit går genom de hundratals forskare som deltar i festivalen på olika sätt.

Ida Pesämaa, som forskar om hjärnans immunförsvar vid Göteborgs universitet, är med för första gången och deltar i låna en forskare, ett projekt som ingår i ForskarFredag.

”Jag har vikt i princip hela min arbetsvecka åt lånen”, säger Ida Pesämaa som ska träffa så många som 20 skolklasser runt om i landet.

Under besöken varvas korta faktastunder med pauser för elevernas funderingar och frågor. Några skolor ligger så nära att hon kan ta cykeln dit. Andra ligger betydligt längre bort, och då sker mötena istället digitalt. Bland annat kommer hon att träffa en mellanstadieklass online från sin hemstad Piteå.

”Det är förstås lite extra kul. När jag växte upp hade vi knappt tillgång till event som visade forskning. Även om det är en utmaning att nå fram genom en skärm, är det viktigt för mig att ge möjligheten även till dem som har färre tillfällen att träffa forskare. Det är också därför jag gör så många besök.”

Förutom lånen finns också möjlighet till många spontana forskarmöten under veckan. På 25 orter öppnar museer, lärosäten, science center och kulturhus dörrarna. Alla aktiviteter under ForskarFredag är kostnadsfria och besökarna som kliver in kan experimentera, se shower, lyssna på föreläsningar, delta i workshops, gå på science after work och förstås – träffa forskare inom samhällsvetenskap, teknik, humaniora och naturvetenskap!

Det personliga mötet är ett oöverträffat sätt att avmystifiera och tillgängliggöra det okända, oavsett vad det handlar om. Därför är det väldigt roligt att så många får en möjlighet att prata vetenskap med yrkesverksamma forskare under ForskarFredag-veckan, säger Ulrika Björkstén, generalsekreterare för föreningen Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag nationellt.

Vetenskapsfestivalen är en del av European Researchers’ Night som finansieras av Horisont Europa och samordnar aktiviteter i 25 länder i Europa. Förra året deltog två miljoner människor.


Smakprov på aktiviteter

Borås: Spräck myten om forskare
Borlänge, Norrköping, Stenungsund, Sundsvall, Östersund: Science after work
Göteborg: Forskarquiz på museet
Lund: Science café om äldres psykiska ohälsa
Piteå: ForskarFredags familjedag
Stockholm: Hur är luften där du bor
Umeå: Skogsparty
Uppsala: Var en del av ett interaktivt konstverk
Digitala aktiviteter: Supervalåret 2024 – är demokratin på riktigt

Se festivalprogrammet i sin helhet


Låna en forskare

I höstens omgång får 250 klasser besök av drygt 50 forskare, från Nairobi i söder till Boden i norr. Lånen sker både på plats och digitalt. Läs mer


Vad säger skolans väggar

I ForskarFredags medborgarforskningsprojekt fotar låg- och högstadieelever över hela landet av väggarna i sina skolor och hjälper forskare att utforska skolans visuella och språkliga landskap. Läs mer


Mer information

Vill du veta om det finns en skola i ditt bevakningsområde som får besök av en forskare under veckan? Kontakta oss! Mer information och pressbilder finns på www.forskarfredag.se

Julia Brink, projektledare ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet,
[email protected], tel 073-705 73 21.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag 2024 samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av Kungl. Patriotiska Sällskapet, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Vetenskapsrådet, Kungl. Vitterhetsakademien, Wenner-Gren Stiftelserna, ÅForsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa genom Marie Sklodowska-Curie Actions, GA 101061464.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *