Alla har rätt att ta del av information om det som händer i samhället. Vid kriser är det särskilt viktigt att myndigheterna faktiskt når alla. Därför har Vetenskap & Allmänhet tillsammans med Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram en vägledning för dig som behöver nå ut med samhällsinformation.
Vägledningen riktar sig till kommunikatörer i offentlig sektor och är i huvudsak baserad på forskningsöversikten Inkluderande kris- och samhällsinformation. Under arbetet har det också hållits en workshop med representanter från funktionshinderrörelsen.
– Det är avgörande att myndigheter når ut till alla medborgare med viktig samhällsinformation. I vägledningen vill vi ge stöd till kommunikatörer som jobbar med de här frågorna. Om man gör rätt från början behöver man dessutom inte göra anpassningar i efterhand, säger Gustav Bohlin på VA som har arbetat med vägledningen.
I vägledningen vill vi ge stöd till kommunikatörer som jobbar med de här frågorna.
Gustav Bohlin
Läshinder innebär att människor har svårt att tillgodogöra sig skriven text. Hindren har oftast någon av följande tre orsaker:
- Problem att hitta information
- Problem att ta del av formatet som informationen presenteras i
- Problem att förstå informationen
Ibland är det ett av hindren som gör att någon inte kan ta till sig information. Ibland är det en kombination av två hinder eller alla tre. I vägledningen ges konkreta råd kring hur man kan undanröja läshinder och nå ut till fler med viktig information.
Läs och ladda ner rapporten här
Vägledningen presenterades på en webbsänd konferens från Malmö den 9 mars. Se den ovan eller här.