Matthew Tompkins vid Lunds universitet svensk mästare i att presentera forskning

Pressmeddelande 20221201

Skapad:

2022-12-01

Senast uppdaterad:

2023-10-05

Med illusionstrick och magi väckte Matthew Tompkins publikens jubel när han under torsdagen vann den nationella finalen i Forskar Grand Prix, tävlingen där forskare presenterar sin forskning på fyra minuter.

– Jag är väldigt glad över chansen att få berätta mer om mitt forskningsfält. Det handlar om hur sinnena fungerar och påverkar oss, och hur det kan få följder i det verkliga livet, till exempel i hur ögonvittnen uppfattar en situation, säger Matthew Tompkins, postdoktor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Publiken fick testa sitt minne, förundras över en borttrollad t-shirt och lära sig mer om hur forskning om våra sinnen går till. 

­­– Det är en del av en forskares ansvar att berätta om sin forskning så det var en förmån att få delta i tävlingen, säger Matthew Tompkins, som använder experimentell psykologi för att bättre förstå våra sinnen. 

Att presentera sin forskning begripligt och spännande är en stor utmaning för de flesta forskare. I Forskar Grand Prix sker det dessutom på scen inför en stor publik och en expertjury. 

­­– Det borde ingå i forskarutbildningen att presentera sin forskning på det här sättet, för det har man nytta av både i undervisning och i alla typer av presentationer, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska Institutet, som var en del av juryn, tillsammans med Karin Adelsköld, komiker och programledare, och Amina Manzoor, medicinreporter på Expressen. 

Andra pris gick till Tomas Rosén, materialforskare på KTH, som forskar om cellulosa-nanofibriller. De kan bilda nya material som kan ersätta plast, och är gjorda av naturens egna byggstenar. Tredje pris gick till Erika Baraldi, som forskar i specialpedagogik vid Stockholms universitet, om hur man stödjer familjer med extremt för tidigt födda barn.

– Att på ett kort och lättfattligt sätt förklara forskning som tagit år att genomföra är en svår uppgift, men nödvändigt för att forskningen ska komma till nytta och bidra till ett mer hållbart samhälle. Forskar Grand Prix ger forskare tillfälle att få praktisk erfarenhet av att berätta om sin forskning för nya målgrupper, säger Fredrik Hörstedt, chef för avdelningen Internationellt samarbete på Vinnova, som överlämnade pokalen till segraren.

320 personer hade kommit till nöjespalatset Nalen i Stockholm för att se finalen, som leddes av Josefin Johansson, programledare, komiker, och skådespelare. Fyra av forskarna hade kvalificerat sig via regionala deltävlingar i Eskilstuna, Helsingborg, Luleå och Stockholm som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Två forskare tog sig till finalen via Forskar Grand Prix Digital där forskare från hela landet kan vara med. Samtliga finalister har fått personlig coachning i presentationsteknik. 

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Den anordnas sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden FormasForteVetenskapsrådet och Vinnova.

Mer information


Matthew Tompkins, vinnare Forskar Grand Prix 2022, tel 073-031 02 96, [email protected]

Lena Söderström, pressansvarig Vetenskap & Allmänhet, VA, tel 070-716 06 44, [email protected]

Pressbilder finns tillgängliga på www.forskargrandprix.se/press

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Lena Söderström

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *