Nedräkningen har börjat. Den 25 november kliver de sju finalisterna upp på scenen för att presentera sin forskning på ett så spännande och begripligt sätt som möjligt – på bara fyra minuter! Var med och rösta fram din favorit i Forskar Grand Prix!
Finalisterna har vunnit någon av deltävlingarna i Forskar Grand Prix som hållits under 2020 och 2021. På grund av pandemin kunde ingen final genomföras i fjol. Därför möts båda årens bästa tävlande i en final den 25 november i Stockholm.
Den sjunde och sista finalisten, Michael Bossetta, knep sin plats under Helsingborg/Lunds deltävling, som gick av stapeln i oktober i år. Förutom segern, fick han en inblick i annan forskning vid Lunds universitet än hans egen.
– Det handlade om allt från Arktis ekosystem till cybersäkerhet och alternativa finansiella system i spirande ekonomier. Även om presentationerna bara var fyra minuter långa, lärde jag mig mycket om olika problem som forskningen bidrar till att lösa, säger Michael Bossetta, som själv forskar om hur politiker använder sig av sociala medier.
De första finalisterna har väntat i nästan ett år på finalen. Sophia Hernandez gick vidare från Umeås deltävling förra hösten. Hon utvecklar verktyg för att studera gener i parasiter som sprider malaria. Under tävlingen var hon både nervös och upprymd.
– Jag tycker att forskning ska delas så att alla kan uppskatta den. Det var definitivt en utmaning att förbereda, förenkla och korta ned till en presentation på fyra minuter, men främst var det en fantastisk erfarenhet!
Det var definitivt en utmaning att förbereda, förenkla och korta ned till en presentation på fyra minuter, men främst var det en fantastisk erfarenhet!
Robert Lagerström, som forskar på cyberattacker, bland annat genom att själv hacka olika system, vann Stockholms deltävling som hölls i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag 2020.
– Det var en härlig känsla! Hela eftermiddagen var rolig men det var också väldigt spännande och nervöst. Alla deltagare gjorde så bra ifrån sig att det inte alls kändes självklart vem som skulle vinna.
Yingwei Ouyang och Alexander Flaig gick vidare från 2020 års digitala deltävling N.Ö.R.D, dit forskare från hela landet kunde söka genom att skicka in fyraminuterspresentationer av sin forskning. Filmerna bedömdes av en expertjury och de två vann varsin finalbiljett.
– Under finalen hoppas jag kunna underhålla publiken, och det skulle vara en stor bonus om de lär sig något om mitt ämne och vill veta mer om det, säger Yingwei Ouyang, som skämtsamt kallar sin forskning för “parterapi för plaster” eftersom hon försöker gifta samman två plastmaterial med olika egenskaper för att skapa ett hållbart isoleringsmaterial för elkablar.
Under finalen hoppas jag kunna underhålla publiken, och det skulle vara en stor bonus om de lär sig något om mitt ämne och vill veta mer om det.
Alexander Flaig berättade om sin forskning om hur hållbara marknader kan skapas. I stället för powerpoints tog han hjälp av ingredienser som han blandade till en bröddeg.
– Ibland kan en riktigt absurd tanke förklara abstrakta koncept bäst!
Under årets öppna digitala deltävling, Forskar Grand Prix Digital, var publiken med och röstade fram de två vinnarna. Under ForskarFredag-veckan i september betygsatte flera tusen personer de tävlandes presentationer, som fortfarande går att se. När rösterna vägts samman med en expertjurys stod Louise Karlsson och Richelle Duque Björvang som vinnare.
– Det känns oerhört roligt och spännande, nästan lite overkligt. Men jag är riktigt taggad, säger Louise Karlsson, Högskolan i Halmstad, som forskar kring stressrelaterade sjukdomar. Hon anmälde sig både för personlig utveckling och för att kunna få tips och råd kring presentationsteknik.
Richelle Duque Björvang, Karolinska Institutet, undersöker sambandet mellan exponering för kemikalier och kvinnors fertilitet. Hon ser också fram emot experternas feedback för att bli bättre på att kommunicera om sin forskning.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att forskare delar med sig till omvärlden om all spännande forskning som pågår. I och med att Forskar Grand Prix når ut i hela Sverige och till och med längre än så, är tävlingen också en bra plattform för mig att öka kännedomen om hur kemikalier påverkar kvinnors hälsa, säger hon.
Jag tycker det är väldigt viktigt att forskare delar med sig till omvärlden om all spännande forskning som pågår.
Finalisterna har alla fått coachning i presentationsteknik och snart väntar den stora finalen på Nalen i Stockholm den 25 november. Klockan 14 drar konferencier Josefin Johansson i gång showen. På scen finns också en expertjury som tillsammans med publiken betygsätter presentationerna. Juryn består av Karin Adelsköld, komiker och författare, Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och Amina Manzoor, vetenskapsreporter Expressen.
Se finalen
Finalen går att se digitalt, se direktsändningen på www.forskargrandprix.se/live. Den 25 november, kl 14.00-16.00.
De sju finalisterna i Forskar Grand Prix 2020/2021 är:
Michael Bossetta, biträdande universitetslektor, Lunds universitet
Richelle Duque Björvang, doktorand, Karolinska institutet
Alexander Flaig, doktorand, Linköpings universitet
Sophia Hernandez, forskarassistent, Umeå universitet
Robert Lagerström, docent och lektor, Kungliga tekniska högskolan
Louise Karlsson, arbetsterapeut och doktorand, Högskolan i Halmstad
Yingwei Ouyang, doktorand, Chalmers tekniska högskola
Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet i samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet sedan 2012.