Bin har en nyckelroll i vår natur. De är viktiga för den biologiska mångfalden, både som artrik och varierad grupp, och som pollinatörer. De har också en central funktion för vår matproduktion. Men många arter av bin är hotade och riskerar att försvinna. Varför är det så – och hur kan vi vända utvecklingen? Det diskuterades under ett webbinarium den 21 april.
Maj Rundlöf, forskare på Lunds universitet, berättade om binas roll i det moderna jordbrukslandskapet och om vilka faktorer som påverkar den nedgång vi ser hos många arter. Johan Rydlöv, miljöspecialist på Trafikverket investering, pratade om hur vägkanter och banvallar spelar en viktig roll i binas ekologi. Jenny Ekman, sakkunnig jordbruksfrågor på Naturskyddsföreningen, berättade om projektet “Operation: Rädda bina”, vad man som privatperson kan göra i sin trädgård eller på sin balkong för att underlätta för bina, och hur man genom att rapportera in sina insatser kan vara del av ett medborgarforskningsprojekt.
Marie Hannerstig, lärare och projektledare på Naturskyddsföreningens skolenhet, beskrev hur lärare kan använda bin som inspirerade ingång i skolundervisningen. Eva Forsgren, docent och forskare i biodling vid SLU, talade om honungsbiets betydelse för matproduktionen och om hur hon i sin forskning kring honungsbin, biodling och bihälsa samverkar med andra aktörer i nätverket Pollinera Sverige.
Webbinariet avslutades med en paneldiskussion ledd av journalisten Martin Emtenäs. Bland annat diskuterades konkurrens och samspel mellan honungsbin och vilda bin, bristen på tillgång av inhemska frön för att anlägga nya ängar och hur det fungerar med importerade humlesamhällen som används i matproduktion.
Nära 300 personer deltog i webbinariet som arrangerades Nationalkommittén för biologi vid Kungl. Vetenskapsakademien där VA representeras av utredaren och biologen Martin Bergman.