Pressinbjudan 200123
Skulle du ta en medicin som gav evigt liv? Frågan ställs av konstnären Emilia Tikka i en installation på Tekniska museet i Stockholm, som invigs i dag. I installationen får besökare följa ett framtidsscenario där ena parten i ett kärlekspar väljer att ta en sådan medicin. Verket tillkom efter Emilia Tikkas vistelse vid Max Delbrück Center for Molecular Medicine i Berlin.
Välkommen till invigning och samtal om farhågor och förhoppningar kring genteknik kl. 15–16 i dag! Utställningen är sedan öppen till kl. 17.
Under ett konstnärsresidens i laboratoriet i Berlin utforskade Emilia Tikka hur verktyg som gensaxen CRISPR kan forma vårt framtida samhälle. Resultatet blev installationen ÆON – Trajectories of Longevity and CRISPR som visas på Tekniska museet i Stockholm från den 23 januari 2020 fram till och med februari. I detta möte mellan konst, vetenskap och framtidens genteknik ställs besökaren inför existentiella och etiska frågor om människans längtan till evigt liv.
Vid seminariet kl. 15–16 i dag berättar Emilia Tikka om konstverket och om sin tid på forskningscentret. Fredrik Lanner, forskare vid Karolinska Institutet, talar om CRISPR-teknikens nya möjligheter. Peter Skogh, chef för Tekniska museet, och Maria Hagardt, internationell expert vid Vetenskap & Allmänhet, ger en bakgrund till samarbetet.
Mer information och anmälan:
Utställningen är ett samarbete mellan Tekniska museet och Vetenskap & Allmänhet. Den har finansierats av EU-projektet ORION Open Science i samarbete med Max Delbrück Center for Molecular Medicine och STATE Studio i Berlin.
Datum: Torsdagen den 23 januari 2020, kl. 15:00–17:00.
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm.
Anmälan: Ingen anmälan behövs.
Mer information: För frågor och pressbilder, kontakta Maria Hagardt, tel 070-265 81 33, [email protected].