Vetenskapsfestival från Luleå till Lund 27-28 september

Skapad:

2019-09-23

Senast uppdaterad:

2023-12-06

Den här veckan kan alla som är nyfikna på forskning lära sig mer när vetenskapsfestivalen ForskarFredag bjuder på aktiviteter i hela Sverige. Fråga forskare, testa experiment, spana in spektakulära shower, eller varför inte vara med och forska själv i massexperimentet Stjärnförsöket?

Science After Work på ForskarFredag i Jönköping 2018. Foto: Johan W Avby

– Under ForskarFredag sker tusentals möten mellan forskare och besökare. Ta chansen att se vilken forskning som pågår nära dig och att fråga forskare om just de ämnen som du är intresserad av, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival och en del av European Researchers’ Night som äger rum den sista fredagen och lördagen i september varje år. Sammanlagt nås 1,5 miljoner besökare i över 370 städer i hela Europa. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

I Sverige arrangeras aktiviteter på 30 orter från Luleå i norr till Lund i söder. Det blir bland annat shower, samtal, prova-på-experiment, visningar och utställningar där besökare och forskare möts. Aktiviteterna anordnas av bland annat högskolor, universitet, forskningscenter, science centers, kommuner, regionförbund och museer.

Årets tema är ”Rymden & jag”, vilket inspirerat ett samarbete med Astronomins Dag och Natt, som arrangeras samma helg.

Forskar Grand Prix – kort, enkelt och underhållande om forskning

Som en del av ForskarFredag arrangeras tävlingen Forskar Grand Prix. I den berättar forskare om sin forskning så enkelt, inspirerande och pedagogiskt som möjligt, på bara fyra minuter. Denna vecka tävlar forskare i Borås, Helsingborg, Karlshamn, Skövde, Stockholm och Västerås om en plats i finalen i Stockholm den 26 november. Publiken röstar och korar vinnaren tillsammans med en jury.

Stjärnförsöket – var med och forska!

Varje år ordnar ForskarFredag också ett medborgarforskningsprojekt där skolelever och andra intresserade arbetar tillsammans med forskare. I årets massexperiment Stjärnförsöket kommer elever, scoutgrupper och andra nyfikna i Sverige, Storbritannien, Irland och Spanien hjälpa forskaren Urban Eriksson vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet att kartlägga ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på natthimlen. Tiotusentals redan anmälda hjälps åt att utveckla kunskapen om ett växande miljöproblem – och du kan vara med! Stjärnförsöket kommer också uppmärksammas i hela landet under Astronomins Dag och Natt.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *