Direktkontakt och dialog roligast – tre frågor till VAs nya ordförande, Kerstin Norén

Skapad:

2017-12-19

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Lagom till Vetenskap & Allmänhets femtonårsfirande fick föreningen sin sjätte ordförande, Kerstin Norén. Hon är professor emerita i svenska språket vid Göteborgs universitet och har varit prorektor vid Göteborgs universitet, samt rektor vid Karlstads universitet och Högskolan Väst. Det brinnande intresset för populärvetenskap och kommunikation har hon alltid haft.

Kerstin Norén, VAs ordförande. Foto: Gustaf Waesterberg

Läs Kerstins gästkrönika: Låt oss arbeta tillsammans med samverkansuppdraget.

Vad ser du fram emot mest i din nya roll som Vetenskap & Allmänhets ordförande?

Det ska bli väldigt roligt att få möta allmänheten i olika sammanhang, det är nog det jag ser fram emot mest. Från ett mer ”professionellt” perspektiv så ska det bli intressant att arbeta för att den så kallade tredje uppgiften – forskarnas kommunikation och samverkan med det omgivande samhället – ska integreras med forskarnas övriga uppdrag från arbetsgivaren. Att samverka och kommunicera måste bli en naturlig del av forskarnas arbete, som hänger ihop med arbetsgivarnas visioner.

Att samverka och kommunicera måste bli en naturlig del av forskarnas arbete, som hänger ihop med arbetsgivarnas visioner.

Med VA-glasögonen på, vilka är de största utmaningarna du ser framöver?

En stor utmaning är att många saknar kunskap om vetenskapliga metoder. Det gäller flera olika samhällsaktörer, inte minst allmänheten. Om man inte vet hur vetenskap och forskning fungerar så är det lätt att bli förvirrad och misstänksam när forskare kommer fram till olika resultat eller är oense i vetenskapliga frågor. Forskningskommunikation är ofta inriktad på att kommunicera resultat, men det är minst lika viktigt att vi pratar om metoder. Vi behöver en allmän förståelse för hur vetenskap fungerar; det är en större utmaning än faktaresistens, tycker jag.

Många saknar kunskap om vetenskapliga metoder.

Någon egen anekdot eller erfarenhet där forskningskommunikation eller samverkan gick riktigt, riktigt bra? (Eller riktigt, riktigt dåligt?)

Jag har inget riktigt, riktigt dåligt exempel. Men ett exempel på forskningskommunikation som jag själv tycker är riktigt, riktigt rolig är ”Alltinget”, som vi kör här i Göteborg. Under flera år var det ett radioprogram i P4, lite i stil med ”Fråga Lund”, men nu är det ett live-framträdande på Stadsbiblioteket i Göteborg. Forskarna blir intervjuade av en programledare, och publiken kan ställa frågor, och sedan publiceras samtalen som podd-avsnitt. Vi är en pool med ett trettiotal språkvetare, naturvetare, fysiker, läkare, etnologer med flera, som turas om att medverka. Direktkontakt och dialog med människor, det är det roligaste!

Direktkontakt och dialog med människor, det är det roligaste!

/Fredrik Brounéus

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *