Nobla och IgNobla priser

Skapad:

2010-10-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Vetenskapens stora högtid närmar sig. Nästa vecka annonseras årets nobelpristagare, en efter en med start måndag.

Men redan natten som gick, svensk tid, delades årets IgNobel-priser ut.

IgNobel-priserna ges till forskning som först får dig att skratta, sedan att tänka, och bland årets utmärkelser vill jag särskilt uppmärksamma följande:

Fysikpriset går till forskare vid University of Otago, Nya Zeeland, för att de demonstrerat att man inte halkar lika lätt på isiga gator om man har strumpor utanpå skorna – bra tips nu när frosten börjar komma!

Kemipriset går till forskare vid MIT, Texas A&M University och University of Hawaii i samarbete med BP (British Petroleum), för att de motbevisat den gamla övertygelsen att olja inte kan blandas med vatten.

Intressant för alla som gillar nöjesparker är Medicinpriset som går till forskare vid University of Amsterdam och Tilburg University, Nederländerna, för upptäckten att astmasymptom kan botas genom en berg- och dalbanetur. Just det var nog aldrig uppe till diskussion på vårt samtalsseminarium om astma på Karolinska i våras

Också medicinrelaterat är Ingenjörspriset, som går till forskare på Zoological Society of London, UK, och Instituto Politecnico Nacional, Baja California Sur, Mexico, för att de utvecklat en metod att med en fjärrstyrd helikopter samla in valsnor.

Jag undrar om detta spännande ingenjörsprojekt kan inspirera fler unga att välja ingenjörsbanan? Eller funkar TV4s nya satsning Felix stör en ingenjör bättre, tror ni? Kolla gärna in mingelfilmen från premiärvisningen, förresten, och lyssna på kommentarer (bland annat VAs generalsekreterare Camilla Modéers) till satsningen.

Slutligen en måhända glädjande nyhet för alla som råkar slänga ur sig fula ord ibland. Fredspriset går nämligen till tre forskare vid brittiska Kingston of Keele University, för att de bekräftat något som många redan trodde att de visste: det hjälper att svära när det gör ont!

Uppdatering: Just nu spekuleras det i Vetandets värld (Vetenskapsradion, P1) om vilka som kommer att få årets nobelpriser, i ett samtal sänt direkt från Nobelmuseet. De medverkande berättar också lite om vilka källor de bygger sina spekulationer på – bloggar, bland annat!

Ytterligare en uppdatering: Malin S ger en mer komplett lista över alla priserna, liksom en gissning inför nästa år, minsann!

/Karin Hermansson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *