Nu är det verkligen slutspurt i valrörelsen. Snart sitter vi där och guidas genom rösträkningen av Sören Holmberg, ”valnattens profet”. Statsvetarna på Linnéuniversitetet har för sin del tippat valresultatet redan.
Alliansväljare, i synnerhet folkpartisympatisörer, är mer positiva till forskning än anhängare till de rödgröna – det framkom i vår rapport Kunskap i en klass för sig? Speglar partiernas valmanifest dessa skillnader? Ja, det verkar så.
Enligt Ny Tekniks genomgång av de två regeringsalternativens manifest användes ordet ”forskning” 21 gånger av Alliansen och 5 gånger av de Rödgröna (vars Regeringsplattform dock bara är 18 sidor jämfört med det 48 sidor tjocka Jobbmanifestet). Men ett ord kan förstås användas på olika sätt.
När vi grävde lite djupare i både de två blockmanifesten och i partiernas egna valmanifest för att försöka bena ut hur partierna ser på forskningens roll i samhället, visade det sig att ordet ”forskning” framför allt förekommer i två sammanhang: miljö/klimat och bistånd. Inom andra områden tycks partierna ha svårt att förhålla sig till forskningens roll.
Båda blocken vill satsa på forskning och innovation, men Alliansen är konkretare än de Rödgröna som talar i mer generella ordalag. Folkpartiet – vars anhängare (se ovan) ofta är högutbildade och har en positiv inställning till forskning – är de som oftast talar om forskning i sitt eget manifest, och FP formulerar också en tydlig vision för Sverige som forskningsnation: ”Sverige skall vara ett land som inte bara delar ut, utan också vinner nobelpris”.
De likaledes ofta högutbildade miljöpartisympatisörerna (se Kunskap i en klass för sig?) finner inte ett lika starkt fokus på forskning i sitt partis manifest. Men MP vill stärka samverkan mellan universitet och näringsliv.
Lena Adamson och Anders Flodström skriver på DN debatt i dag: ”Forskning löser problem endast om kunniga människor tillämpar den och för den vidare.” Men just samverkan och forskningskommunikation lyser med sin frånvaro i valmanifesten. För att hitta konkreta skrivningar om fri tillgång till kunskap och forskning får man gå till Piratpartiet!
Avdrag för donationer till forskning är ett förslag som finns med i båda blockens manifest. För att stimulera forskares omvärldsdialog undrar vi på VA:
Varför inte låta ett sådant avdrag omfatta även gåvor och donationer till projekt och arenor där vetenskap och samhälle möts, som till exempel vetenskapsfestivaler, science caféer och populärvetenskap?
Läs mer om vår granskning av valmanifesten på VAs webb.
På NatureNews.com finns en intressant artikel om valet och den svenska paradoxen.
Önskar er alla en trevlig och spännande valhelg!
/Karin Hermansson
Jag gillar avdragsförslaget.
Men är det verkligen så vetenskapligt – och att ’gräva djupt’ – att räkna ord i valmanifest?
Nu när partierna har gjort en massa uttalanden under valrörelsen så borde vi kunna bättre än så.
Jag gillar avdragsförslaget.
Men är det verkligen så vetenskapligt – och att ’gräva djupt’ – att räkna ord i valmanifest?
Nu när partierna har gjort en massa uttalanden under valrörelsen så borde vi kunna bättre än så.