Är du inte med, finns du inte – VA och sociala medier

Skapad:

2010-03-18

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Som många andra organisationer arbetar Vetenskap & Allmänhet mer och mer med sociala medier. Det senaste nytillskottet är en egen sida på Facebook.

Image

Arbetet med sociala medier har självklart samma mål som allt VA gör:

  • Främja kontakter och idéutbyten mellan allmänhet och forskare.
  • Öka kunskapen i samhället om forskning
  • Ge forskare insikter och inspiration i samhällsfrågor
  • Bygga nätverk

Vad är sociala medier?
En definition är ”aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll”. Aktiviteterna kan ta sig olika uttryck, beroende på vilka verktyg som används. Den bakomliggande gemensamma filosofin är att öppna upp för dialog och deltagande. Verktygen är de olika funktioner som gör interaktion möjlig. Några exempel:

  • Internetforum – sociala forum, t.ex. Facebook
  • Bloggar – en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller anteckningar
  • Mikrobloggar – en blogg med korta inlägg och tankar, t.ex.Twitter

Internet i sig kan sägas vara det allra största sociala mediet.

Varför är VA med?
– Genom de sociala medierna utvecklar vi relationer till nya målgrupper samtidigt som vi får del av värdefull kunskap och många åsikter, säger Cissi Askwall, kommunikationschef VA.

VA förmedlar nyheter, tankar, tips och kommentarer som rör samspelet forskning – samhälle via vår webb, Facebook, VA-bloggen och Twitter. Andra kommenterar inläggen och så är samtalet igång.

– Vi arbetar för att främja dialog och öppenhet mellan forskarna och samhället i stort. Sociala medier är plattformar för just dialog. Att vi engagerar oss i sociala medier är därför ganska självklart, säger Cissi Askwall.

Fakta om sociala medier
Facebook är världens största nätverk. I Sverige finns i dag runt 3,3 miljoner användare som loggar in i snitt två gånger per dag och är inloggade i cirka 30 minuter. För att ta del av andras inlägg behöver man först bli godkänd som vän efter att ha gjort en förfrågan. Många organisationer och företag har egna Facebook-sidor som är öppna för alla. VA-sidan på Facebook.

En blogg är en slags webbdagbok, en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg med en kommenteringsfunktion. Det finns oftast en ”dela med sig” funktion för att underlätta dialog och spridning av innehållet. 37 procent av alla internetanvändare i Sverige läser bloggar och cirka 400 000 svenskar bloggar själva, enligt en undersökning från 2009 VAs blogg

Mikrobloggen Twitter fungerar bra ihop med andra sociala medier för att utbyta kunskap, erfarenheter och åsikter. Inläggen får bestå av högst 140 tecken. Till skillnad från Facebook är grundprincipen att vem som helst kan följa den som har ett twitterkonto. Cirka 100 000 svenskar beräknas följa twitter. VA-profilen på Twitter.

Lotta Tomasson

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *