Vuxenvärlden tycker att unga borde intressera sig mer för naturvetenskap och teknik – men ansvaret för att så få gör det vilar tungt på oss vuxna. Det menar VAs generalsekreterare Camilla Modéer, själv civilingenjör och ledamot i regeringens Teknikdelegation.
I en självkritisk krönika utvecklar hon sina tankar:
”Det är vi etablerade aktörer i samhället som är fast i våra värderingar och tänkesätt. Att tycka att de som växer upp i dag ska resonera på samma sätt som vi gjorde, trots att samhället är helt annorlunda än för bara 20-30 år sedan, det är fel! Vi äldre borde i stället lyssna på vad de unga säger. Vad är viktigast för dem?”
Samma perspektiv präglar VAs arbete. – Vi vill att forskare och allmänhet ska samtala och lyssna mer på varandra. Utgångspunkten bör vara det som engagerar människor, snarare än det som forskarna vill föra ut, säger Camilla Modéer.
Teknikdelegationen är en statlig utredning som arbetar för att öka intresset för matematik, naturvetenskap, teknik och informations- och kommunikationsteknik. Femton personer med bred erfarenhet av frågorna är ledamöter, däribland astronauten Christer Fuglesang och Volvos koncernchef Leif Johansson.
Genom seminarier och workshops vill delegationen skapa debatt och ge förslag till hur man bäst stimulerar intresset bland unga. Flera arbetsgrupper jobbar med olika delfrågor, till exempel hur samarbetet mellan skola och arbetsliv kan bli bättre. Niondeklassares attityder till matte och teknik och till att läsa naturvetenskap har också undersökts.
Just nu pågår delegationens kampanj Den breda linjen. Syftet är att locka fler till Naturvetenskapligt program, den inriktning som ger behörighet till flest högskoleutbildningar. Kampanjen syns på Internet, bio och gymnasiemässor, i kollektivtrafiken och TV.
Teknikdelegationens arbete pågår till den 30 april 2010 då betänkandet med slutsatser och förslag överlämnas till högskole- och forskningsministern.
Cissi Askwall