Kontraster, konflikter, konspirationer

Skapad:

2010-02-22

Senast uppdaterad:

2022-01-10

AAAS annual meeting i San Diego, söndag: I dag hördes plötsligt människor som ropade och skanderade utanför konferenscentret. Det var en grupp demonstranter med plakat som ”No more GMO” och ”Stop Monsanto”.

Monsanto finns med bland utställarna, fast när jag gick omkring där i dag fanns ingen i deras monter. De kanske var ute och förde en dialog med demonstranterna…?

Själv var jag under eftermiddagen på ett symposium med titeln Can Science Feed the World? Det baserades på en rapport om framtidens jordbruk från The Royal Society, Reaping the benefits – Science and the sustainable intensification of global agriculture (okt 2009). Presentationerna handlade om den potential som finns för att öka utbytet, dvs. få ut mer skörd på samma yta. Det kan åstadkommas med hjälp av olika metoder, varav genmodifiering är en. Budskapet var att med ny teknologi och samarbete globalt klarar vi att föda världens befolkning.

I diskussionen efteråt kom några brännande frågor upp, som t.ex. hur hanterar vi befolkningsökningen, hur kommer allmänhetens attityder till GMO att påverka policybeslut och hur går det egentligen med den biologiska mångfalden?

Dessutom framkom att i ett annat symposium, som hölls i går, var budskapet från de forskare som medverkade där ungefär det motsatta: det kommer att bli väldigt svårt att föda världens befolkning hur vi än gör. Kanske behövs det samtal och samarbete mellan olika forskargrupper som ett första steg – to unconfuse, som frågeställaren uttryckte det.

Klimatet är en annan fråga där kontraster och konflikter uppenbaras. I många föredrag och seminarier här talas det om climate change, sustainability, low carbon society, reducing emissions, renewable energy, osv. Igår lyssnade jag på en presentation om s.k. geo-engineering för att bromsa uppvärmningen, t.ex. genom att spruta ut små partiklar eller droppar (aerosol) i atmosfären för att reflektera en del av solljuset. Vissa förespråkar att testa sådana tekniker som en slags akut åtgärd, eftersom minskningen av CO2 går så långsamt.

Kliver man så utanför konferenscentret hamnar man i Marinan, där alla vräkiga
jättemotorbåtar ligger uppradade. Full tank i en av dem gräver nog djupa hål i plånboken.

Family science days (den del som är öppen för allmänheten och erbjuder olika ”prova-på-aktiviteter för barn ) sponsras av ett bilföretag…

Ett lite annorlunda inslag i går: På väg till konferenscentret möttes jag av en skara demonstranter med skyltar ”stop the chemtrails”. Det visade sig vara människor som tror att de vita strimmor som blir efter flygplanen är kemikalier som avsiktligt sprids ut över medborgarna. Detta, menar de, mörkas av regeringen (eller kanske av ”vetenskapsetablissemanget”?). Bl.a. fanns en dekal med budskapet “This is a free country. I have the right to be uninformed.”

Hmmm, tänkte jag, och fortsatte in på den stora konferensen med temat bridging science and society.



Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *