Förtroendet för forskare försvagas

Skapad:

2009-06-16

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Knappt sex av tio svenskar har förtroende för forskare. Andelen har minskat fyra procentenheter det senaste året. Det visar en ny undersökning från SOM-institutet och VA.

Image

58 procent har mycket eller ganska högt förtroende för forskare, jämfört med 62 procent förra året och 67 procent för sex år sedan, då mätningarna startade. Professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull, SOM-institutet, tror att den ekonomiska krisen kan ha bidragit till förtroendetappet.

– Det har varit mycket uppmärksamhet på experters och forskares bristande kunskaper och oförmåga att förutse vad som händer.

Forskarna har tappat mer i förtroende än andra yrkesgrupper, men står sig fortfarande jämförelsevis väl. Sjukvårdens personal toppar förtroendeligan (82 procent), följt av poliser (62 procent) och forskare. Lägst ligger lobbyister (7 procent).

Färre har förtroende för universitet och högskolor än för deras forskare. Men i förhållande till andra samhällsinstitutioner åtnjuter högskolorna stort förtroende, 53 procent. Bara sjukvården ligger högre.

– Kanske finns ett moment av förhoppning, att utbildningssatsningar uppfattas som en viktig del för att rädda Sverige ur den ekonomiska krisen, säger Sören Holmberg och Lennart Weibull.

Allra högst är förtroendet för forskning inom medicin, 80 procent, följt av teknik 72, naturvetenskap 65, samhällsvetenskap 50, utbildningsvetenskap 38 och humaniora som bara 37 procent har förtroende för.

Folkpartiets anhängare har högst förtroende för de flesta forskningsområden medan Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets sympatisörer har lägre forskningsförtroende än andra. Ungdomar, 15–19 år, har genomgående lägst förtroende för forskning. Det omvända gäller högutbildade.

Det finns ett tydligt samband mellan förtroendet och viljan att satsa på forskning.
– Människor stödjer forskning som de förstår och upplever som nyttig. Därför behövs fler kontakter mellan forskare och allmänhet. Forskarna borde också synas mer i samhällsdebatten, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA.

Undersökningen omfattar 3 000 svenskar och är en del av 2008/2009 års SOM-undersökning (Samhälle Opinion Massmedia) vid Göteborgs universitet.

Ta del av studien (pdf)

Cissi Askwall

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *