Mer dialog politiker-forskare-allmänhet

Skapad:

2009-05-06

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Trots att alla påverkas av innovationer och ny teknik är det sällan vi får tycka till innan politikerna fattat beslut om dem. I Storbritannien är det vanligare med ”public consultations”, bland annat tack vare Sciencewise.

Image

Sciencewise är ett resurscentrum som startades av den brittiska regeringen 2004. Här kan departement och myndigheter få råd och kunskap om hur de kan fatta bättre beslut som rör vetenskap och teknik, genom att först konsultera allmänheten.

– Det fanns en utbredd misstro mot både politiker och forskare i Storbritannien tidigare, bland annat till följd av flera fall av galna kosjukan, berättade Alison Crowther, Dialogue Development Manager vid Sciencewise sedan starten. Hon medverkade i ett seminarium i Riksdagen i april, arrangerat av Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare, Rifo och VA gemensamt.

Sciencewise har tagit fram rekommendationer och verktyg för dialogprocesser. Vid ”Drop in for Dialogue-sessioner” erbjuds rådgivning, praktiska tips och nätverkande. Dessutom finns en “help desk” som organisationer kan ringa och ekonomiskt stöd att söka för konsultationer av allmänheten.

– Det är viktigt att det finns en ”policy hook” så att det inte bara handlar om småprat mellan politiker och forskare. Och man behöver inte tillfråga så många, sade Alison Crowther.

Sciencewises erfarenhet är att 1 000 personer är tillräckligt för att få en bra känsla för allmänhetens uppfattning i en viss fråga. Frågor som människor ofta är intresserade av och engagerade i är hälsa och friskvård, energi och klimatförändringar, personlig integritet och genetisk modifiering.

Image

– Allmänheten borde oftare konsulteras även i Sverige, menade Thomas Strand, riksdagsledamot (S), som jämförde med hur medborgarförslag och möjlighet att begära lokal folkomröstning har ökat engagemanget och vitaliserat demokratin i många kommuner. Eftersom runt en miljon svenskar deltar i studiecirklar skulle dessa kunna utgöra en av flera nya mötesplatser för politiker och allmänhet, ansåg han.

Staffan Truvé, vd för SICS och Interaktiva Institutet, menade att både fysiska och virtuella mötesplatser behövs. Han nämnde särskilt möjligheten för ungdomar att vara med och tycka till, både via skolorna och Internet.

– För oss som skapar nya tekniker vore det intressant att ta fram nya tjänster för att stödja samhällsprocesser, sade han.

Rifos ordförande Yvonne Andersson, riksdagsledamot (KD) och Rifos ordförande, tyckte att Sciencewises sätt att arbeta var mycket inspirerande och något för svenska politiker att lära av.

Carl Johan Sundberg, docent vid Karolinska Institutet, menade att det också behövs mer dialog mellan vetenskap och media. I USA och Storbritannien finns program där forskare och journalister byter arbetsplats med varandra. Något liknande kunde Rifo, VA eller någon annan organisation starta i Sverige, föreslog han.

Därefter diskuterade seminariedeltagarna med sina bordsgrannar hur allmänheten skulle kunna bli mer involverad i den svenska politiska beslutsprocessen. En rad idéer kom fram, bland annat att inrätta något liknande Sciencewise i Sverige.

Cissi Askwall

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *