Allmänheten signalerar till klimattoppmötet

Skapad:

2009-03-25

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Som jag tidigare nämnt handlar det väldigt mycket om klimat i Danmark just nu. Konferenser och andra aktiviteter duggar tätt under året inför toppmötet i december. Men också i andra länder laddas det förstås inför toppmötet.

Jag har de senaste dagarna både via IKEA, Arla och DN fått veta att på lördag kväll borde jag släcka alla lampor en timme mellan 20.30 och 21.30, i en global manifestation för att ”sända en signal till världens makthavare att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden”, som det står på Världsnaturfondens hemsida. Man kan anmäla sig som privatperson eller organisation på sajten.

Detta projekt Earth Hour kanske rentav kan bli lite lördagsmysigt om vi i stället tänder stearinljus och umgås (för man kan väl inte heller ha tv:n igång?), men för mig är det något oklart hur signalen från de släckta lamporna faktiskt ska nå toppmötespolitikerna. Och hur de ska tolka de osläckta?

Ett mer ambitiöst försök att framföra allmänhetens synpunkter till makthavarna är World Wide Views on Global Warming, ett projekt som drivs av det danska Teknologirådet.

Tanken är att allmänheten i så många länder som möjligt i världen ska få tycka till om ett urval frågor som har relevans för klimatförhandlingarna. Medborgarmöten med ett hundratal delgagare anordnas, med start vid datumlinjen,  under hela dygnet den 26 sept 2009 kl 9.30. Sedan startar ett möte varje timme när kl är 9.30 lokal tid, jorden runt.

För att dialog och ställningstagande ska baseras på kunskap, får deltagarna först möta och lyssna till inbjudna experter och forskare. Sedan vidtar diskussion mellan deltagarna, varpå de får rösta i ett antal frågor. Röstresultaten sänds direkt in i en databas, där några flinka personer ska sitta och göra till exempel landjämförelser och löpande lägga ut resultaten på en publik sajt. Resultaten ska till sist levereras till det stora klimattoppmötet i Köpenhamn den 3-7 december. Exakta frågeställningar för diskussionerna är så vitt jag vet fortfarande under utarbetande.

Målet är att ge människor en möjlighet att påverka förhandlingarna. Men syftet är också att demonstrera att politiskt beslutsfattande har nytta av att vanliga människor deltar, och att varje politiker ska kunna ha med sig ett budskap från sitt lands medborgarpanel när de reser till förhandlingarna i Köpenhamn. Den svenska partnern i projektet är Nordregio.

Mer info finns på http://www.wwviews.org/

Det ska bli spännande att följa hur projektet faller ut! Att göra sådana systematiska ”citizen consultations” runt hela klotet skulle ju kunna vara intressant även i andra globala frågor.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Allmänheten signalerar till klimattoppmötet

Vist, det är mysig med stearinljus! Men vad kostar det att framställa stearinljus? Hur mycket koldioxid producerar brinnande stearinljus? Inte tal om folk som i mörkrets upphetsade stämning flämtar ut en förfärligt massa koldioxid.
Vänligen
Laszlo

Vist, det är mysig med stearinljus! Men vad kostar det att framställa stearinljus? Hur mycket koldioxid producerar brinnande stearinljus? Inte tal om folk som i mörkrets upphetsade stämning flämtar ut en förfärligt massa koldioxid.
Vänligen
Laszlo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *