Medvind för vetenskapen

Skapad:

2008-12-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Förtroendet för forskare ökar. Allt fler anser att den vetenskapliga utvecklingen gjort livet bättre och fler unga vill bli forskare. Det visar en ny opinionsundersökning från VA.

Image

VA har med hjälp av Synovate frågat drygt 1 000 svenskar hur de ser på vetenskap och forskare. Motsvarande undersökningar har gjorts sedan 2002.

– Efter en nedgång de senaste åren tycks svenskarnas attityder nu vända och bli mer positiva. Vi ser en klimatförbättring för forskningen, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA, som ansvarar för VA-barometern.

Fyra av fem anser att både den vetenskapliga och den tekniska utvecklingen gjort livet bättre. Det är en ökning jämfört med i fjol och ett trendbrott mot tidigare.

Hela 78 procent har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor, den högsta uppmätta siffran hittills. Motsvarande förtroende för företagsforskare är bara 48 procent och minskar sedan några år.

Förtroende är färskvara och kan lätt raseras. På en öppen fråga om nyheter man sett som kan påverka förtroendet för forskare nämns fusk, oetisk och ”konstig” forskning, för få eller motsägelsefulla resultat, liksom styrd forskning.

Sett över tid anser allt färre att ”vetenskap och teknik är för svårt för de flesta att förstå”, vilket indikerar att respekten för forskning minskar. Fortfarande instämmer dock fyra av tio i påståendet.

Två av tre tror att forskningen kan bidra till att bromsa klimatförändringarna. Sedan 2004 har den andelen nära nog fördubblats.

– Efter stormen Gudrun och orkanen Katrina 2005 tog klimatdebatten fart vilket kan ha ökat förhoppningarna på forskningen. Många fler tror på forskningens möjligheter att bromsa klimatförändringarna, jämfört med politikens och näringslivets, säger Karin Hermansson.

14 procent bedömer astrologi som en vetenskap, vilket är den klart lägsta nivån sedan VAs mätningar startade. Tidigare har betydligt fler unga kvinnor än unga män sett området som vetenskapligt. I år anger lika många tjejer som killar, knappt en av fyra, att astrologi är vetenskap.

Ungas intresse för att bli forskare växer. Nu är fyra av tio killar och tre av tio tjejer intresserade av en forskarkarriär.

– Glädjande är också att unga mer sällan än äldre anser att vetenskap och teknik är för svårt att förstå, säger Camilla Modéer, generalsekreterare VA.

Cissi Askwall

VA-barometern (pdf)

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *