Britter allt positivare till vetenskap

Skapad:

2008-03-28

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Fyra av fem britter anser att vetenskapen är så viktig att alla borde intressera sig för den. Samtidigt vill de ha tidigare information om forskningsrelaterade frågor än de får i dag. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Research Councils UK och departmentet för ”Innovation, Universities and Skills”.

Attityderna till vetenskap i Storbritannien har blivit mer positiva jämfört med vid undersökningar gjorda år 2000 och 2005. Högutbildade, män och äldre är mer engagerade i vetenskap än lågutbildade, kvinnor och de under 25 år. Med engagerad avses att ta del av populärvetenskapliga tv-program eller böcker, besöka museer och science centres och delta i möten och seminarier om vetenskap.

Tv är fortfarande den viktigaste kanalen men allt fler använder Internet för att få information om forskning. Andelen som anser sig vara mycket eller ganska välinformerad om vetenskap och forskning har stigit från 39 procent 2005 till hela 56 procent 2008.

Fyra av fem anser att allmänheten borde få information om nya forskningsfält innan snarare än efter att de beforskats. Andelen som instämmer i att “ju mer jag vet om vetenskap desto mer oroar jag mig” har gått ner från 35 procent år 2005 till 25 procent 2008. Precis som i Sverige har även andelen som tycker att ”vetenskap är för specialiserat för de flesta att förstå” minskat.

Att ”forskare verkar prova nya saker utan att tänka på riskerna” instämmer 42 procent i, jämfört med 56 procent år 2000. I Sverige instämde 29 procent helt eller till stor del i samma påstående år 2006.

Bara en av fem anser att allmänheten är tillräckligt involverad i beslut som rör vetenskap och teknik. Nästan alla menar att ”de som styr forskningen borde kommunicera mer med allmänheten”. Tre av fyra skulle vilja att fler forskare diskuterade sin forskning med allmänheten liksom att forskarna skulle lyssna mer till vad vanligt folk tycker.

– Det finns mer att göra! En avgörande utmaning för vetenskapssamhället är att säkerställa fortsatt kommunikation med allmänheten kring forskning och dess möjliga positiva och negativa konsekvenser, säger Storbritanniens forskningsminister Ian Pearson.

Sex av tio tycker att forskare anstränger sig för lite när det gäller att informera allmänheten om sitt arbete. 55 procent anser att forskarna borde premieras för att de kommunicerar forskning till allmänheten.

– Men det är inte bara allmänheten som har nytta av att bli involverad i forskningsfrågor. Vi menar att ömsesidiga samtal med allmänheten också är otroligt värdefulla för forskningens utveckling och kan ge såväl forskare som forskningsfinansiärer nya insikter, säger professor Alan Thorpe, chief executive vid brittiska Natural Environment Research Council.

Den brittiska undersökningen presenterades i mars 2008 och bestod av kvantitativa intervjuer, kvalitativa fokusgrupper och workshops liksom en litteraturgenomgång. Ta del av hela studien

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]