Vetenskap inget för unga

Skapad:

2007-11-13

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 071113

Kunskap är bra! Men ”vetenskap” uppfattas negativt av unga. Bilden av forskare i medier är stereotyp: en asocial, ibland galen man i labrock. Det visar en ny bred studie av ungas attityder som Vetenskap & Allmänhet, VA, har gjort.

VA har undersökt barns och ungdomars syn på kunskap, vetenskap, forskning och forskare och vad som påverkar dem. För att unga ska lyssna är det viktigt att budskapet förmedlas av en inspirerande och engagerad person.

– Den som vill nå fram till unga bör spela på deras ”hemmaplan”. Deras egna arenor är framförallt hemmet, skolan och Internet, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA, som ansvarat för studien.

För att påverka ungas attityder är det viktigt att sätta in kunskap i sammanhang som upplevs intressanta och går att relatera till. Bra förebilder och anpassning till målgruppen behövs också. Det visar engenomgång av svenska projekt och tävlingar som syftar till att öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Mediebilden av forskare är inte smickrande: den medelålders, asociale och ibland även virrige eller galne vite mannen i labrock dominerar fortfarande. Det framgår av en analys av forskarbilder i medier som unga tar del av. Dessa stereotyper påverkar synen på forskare.

Unga har lägre förväntningar på vetenskapen och teknikutvecklingen än svenskar i gemen. Samtidigt tycker de inte att det är lika viktigt som äldre att satsa på svensk forskning i världsklass. Det visar en analys av vad ungdomar svarat i VAs opinionsundersökningar 2002–2007.

– De senaste åren har ungas krav på att forskningen ska ge ”nytta” ökat, samtidigt som deras förtroende för forskningen långsamt tycks avta, säger Karin Hermansson.

Men unga är inte en homogen grupp. Bakgrund och erfarenheter har större inverkan på attityderna än åldern i sig. Mest utslagsgivande är utbildningsnivå – ju högre utbildning desto positivare syn på forskning. Djupintervjuer med unga indikerar att orden ”kunskap” och ”forskning” är genomgående positivt laddade medan ”vetenskap” har en negativ klang för många.

– Förebilder är avgörande. Framför allt behövs fler möten mellan forskare och unga liksom fler program

och artiklar som visar upp realistiska forskarmiljöer. Men för att forskare ska vilja och kunna engagera sig måste de få uppskattning för sin insats, säger Camilla Modéer, generalsekreterare VA.

Ungdomsstudien presenteras vid VAs årskonferens på Debaser Medis i Stockholm den 13 november. Medverkar gör bl.a. universitetskansler Anders Flodström, Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand, managing partner Mariana Burenstam Linder och director Wendy Sadler, Science Made Simple.

Mer information

Ta del av hela undersökningen på www.v-a.se, eller kontakta:

Camilla Modéer, generalsekreterare VA 08-791 29 68, 070-568 80 94

Karin Hermansson, utvecklingschef VA 08-611 30 47, 070-867 66 77

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för attåstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer,myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se

Vetenskap & Allmänhet VA Box 5073 102 42 Stockholm Besöksadress Grev Turegatan 14 Tel 08 791 29 00 Fax 08 611 56 23 E-post info[@]v-a.sewww.v-a.se Bankgiro 5507-7150 Plusgiro 4061185-7 Organisationsnummer 802412-5281

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]