Al Gore, tidigare amerikansk vicepresident, och FNs vetenskapliga klimatpanel delar Nobels fredspris år 2007. De belönas för sina insatser för att ta fram och sprida kunskap om hur människan påverkar jordens klimat och för att lägga grunden för motåtgärder.
Al Gore är enligt den norska Nobelkommittén sannolikt den enskilda person som mest har bidragit till att öka medvetenheten om klimatförändringarna. Han har rest världen över med sin dokumentär En obekväm sanning som handlar om den globala uppvärmningen.
FNs klimatpanel IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, har i två decennier samlat forskningsrön och publicerat rapporter om sambandet mellan mänsklig aktivitet och den globala uppvärmningen. Tusentals forskare och tjänstemän från mer än hundra länder har medverkat i arbetet.
– Priset visar på relationen mellan banbrytande vetenskap och samhällets behov av kunskap. Det här handlar om våra liv på jorden, säger Bert Bolin, professor emeritus i meteorologi vid Stockholms universitet. Han var en av grundarna till IPCC 1988 och dess ordförande de tio första åren.
– Det är fantastiskt glädjande att Nobelpriset belönar framgångsrik forskningskommunikation. Om inte Al Gore och IPCC lyckats åskådliggöra rönen om klimatförändringarna så bra hade medvetenheten om klimathotet inte alls varit så utbredd som den faktiskt är i dag, säger Camilla Modéer, VAs generalsekreterare.
Nu krävs handling innan klimatförändringarna inte längre kan kontrolleras av människan, konstaterar den norska Nobelkommittén. Genom priset vill kommittén medverka till ökat fokus på de processer och beslut som är nödvändiga för att skydda världens framtida klimat.
Cissi Askwall