Bli forskare för en dag

Skapad:

2007-09-23

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Experimentera, prata med forskare och fråga ut Fuglesang! Den 28 september anordnas ForskarFredag i elva svenska städer och runt om i hela Europa.

Image

Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter. Man kan till exempel provligga på spikmatta, bygga robotlego, resa i universum, experimentera med hushållskemikalier, uppleva vetenskapsshower, låna en forskare till sin klass, ringa till forskare på Sydpolen eller fika med forskare på science cafés.

– Vi hoppas att besökarna både har kul och känner hur forskning berör oss alla, säger Cissi Askwall, Vetenskap & Allmänhet, som samordnar evenemangen runt om i Sverige.

ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Ett exempel är astronauten Christer Fuglesang som medverkar i Göteborg. Den som vill kan skicka frågor till honom:[email protected]Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det. En del av frågorna besvaras i en webbsänd intervju på forskarfredag.se, där även andra aktiviteter runt om i landet visas.

Evenemangen är gratis och öppna för alla intresserade, inte minst barn och ungdomar. Nära 2 000 unga har redan deltagit i tävlingen ”Rita dig själv som forskare”. Vinnarna offentliggörs under ForskarFredag, då teckningarna också ställs ut.

EU-kommissionen har utlyst den 28 september till Researchers’ Night – en jättelik vetenskapsfest som firas i hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och anordnas i Gävle, Göteborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Trollhättan och Örebro.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA liksom av en rad lokala organisationer.

www.forskarfredag.se

Cissi Askwall

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *