Debattbar om klimatet: Från scenario till handling

Skapad:

2007-02-15

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den fjärde rapporten från FN:s internationella klimatpanel, IPCC, visar tydligare än tidigare att vi människor påverkar vårt klimat. Men hur säkra är klimatprognoserna? Går det alls att räkna ut vad klimatförändringen kan komma att kosta? Och går den att stoppa?

Image

Med en imponerande panel diskuterades klimatet, naturvetenskapen och ekonomin på Nobelmuseet i Stockholm den 15 februari. Bert Bolin, IPCC:s tidigare ordförande och professor emeritus vid Stockholms universitet; Ulf Molau, professor i växtekologi vid Göteborgs universitet; Sverker Sörlin, miljöhistoriker och professor vid KTH samt Karl-Göran Mäler, professor i nationalekonomi vid Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi, talade med publiken om problem som den globala uppvärmningen kan föra med sig.

Alla var överens om att det blir varmare och att det sannolikt är människans fel.

– Vi vet! sade Bert Bolin och menade att det inte längre finns någon tvekan om hotet som ligger framför oss. Nu är det politikernas och ekonomernas uppgift att arbeta fram incitament för förändring.

– Vi måste skapa institutioner som kan hantera problemen och lyfta kunskapsnivån, sade Karl-Göran Mäler och poängterade att de som kommer att drabbas hårdast lever någon gång i framtiden.

– Allra bäst vore om forskarna samverkade mer och mer med varandra, tyckte Sverker Sörlin.

Många frågor och funderingar framfördes från den stora publiken om vad som behöver göras och på vilka områden. Är det var mans och kvinnas ansvar att minska på bilkörandet eller ska man jobba mer på det internationella planet? Inga absoluta svar gavs, men många intressanta tankar väcktes.

Nästa debattbar på Nobelmuseet hålls den 26 april 2007.

Information om fler vetenskapscaféer finns på www.sciencecafe.se

Georg Gezelius

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *